BUI29 apr '15 22:18

'Sarcofaag Tsjernobyl in 2017 af'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN/TSJERNOBYL (ANP) - De nieuwe sarcofaag om de ontplofte reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl is in november 2017 af.

EPA
EPA

Dat verwachten de wereldmachten die het geld voor het bouwwerk bijeen hebben gebracht, zei de Duitse staatssecreatris van milieu Jochen Flasbarth woensdag.

De nieuwe sarcofaag wordt om een ouder exemplaar heen gebouwd. Die werd vrij snel na de ramp in 1986 aangelegd om straling tegen te houden, maar moest al meermaals gerepareerd worden en vertoont scheuren.

De zeven grootste wereldeconomieën hebben 530 miljoen euro toegezegd voor de bouw van het nieuwe omhulsel. In totaal is 650 miljoen nodig, maar Flasbarth denkt dat Rusland en China dat bedrag zullen bijdragen zoals ze hebben beloofd. Het leek er even op dat de bouw van de sarcofaag om de ontplofte centrale zou worden stilgelegd, maar dat is nu niet meer het geval.

Tegelijk woedt er nog altijd een bosbrand in de buurt van de centrale. De centrale zelf loopt zeer waarschijnlijk geen gevaar. De meningen verschillen over het gevaar dat de rook oplevert: die zou radioactieve deeltjes uit vegetatie kunnen bevatten, waarschuwde Greenpeace dinsdag. Experts waarschuwden eerder al dat een bosbrand een potentieel gevaar vormt, aldus Sky News. De Oekraïense autoriteiten maten dinsdag echter geen verhoogde radioactiviteit. Wel zeiden ze dat de brand de grootste in het gebied is sinds 1992.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen