BUI22 nov '15 14:12Aangepast op 22 nov '15 16:09

'Cameron krijgt steun voor aanvallen op Syrië'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron ontvouwt deze week zijn nieuwe strategie tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS).

EPA
EPA

Die worden volgens zijn plannen verslagen. Cameron krijgt volgens Britse media dit maal voldoende parlementaire steun voor luchtaanvallen op Syrië. Aangenomen wordt dat die voor kerstmis kunnen beginnen met oner meer Britse Tornado gevechtsvliegtuigen, meldde zondag The Daily Telegraph.

Groot-Brittannië is net als Nederland een land uit de door de VS aangevoerde coalitie tegen IS, dat om diplomatieke en juridische redenen niet meedoet aan luchtaanvallen op Syrië. Wel bestoken de Britten en Nederlanders doelwitten in Irak. Dat is omdat Irak uitdrukkelijk om die militaire hulp heeft gevraagd. Syrië heeft Rusland en Iran om militaire hulp gevraagd, maar niemand van de westerse en Arabische coalitie onder de leiding van Washington.

In 2013 vroeg Cameron het parlement vergeefs om steun voor luchtaanvallen op Syrië. Ook leden van zijn eigen Conservatieve Partij stemden toen tegen. Maar na de terroristische aanslagen in Parijs van 13 november hebben ook veel leden van de Labour-oppositie hun verzet tegen aanvallen op Syrië opgegeven. Bovendien heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag unaniem bepaald dat IS met alle middelen bestreden moet worden.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, gaat naar eigen zeggen het land ,,op volledige oorlogssterkte'' brengen. Hij maakt daarvoor maandag officieel bekend dat de regering voor omgerekend 17 miljard euro 138 hypermoderne gevechtsvliegtuigen gaat kopen. De vliegtuigen van het type 'Stealth' kunnen vanaf twee nieuwe vliegdekschepen worden ingezet. ,,Dit plaatst ons land een generatie lang op volledige oorlogssterkte in het Midden-Oosten'', aldus Osborne. Het is halverwege volgend jaar honderd jaar geleden dat Britse militaire vliegtuigen voor het eerst boven het Midden-Oosten actief werden.

Gerelateerde artikelen