BUI19 okt '14 19:48Aangepast op 19 okt '14 22:27

Zweden in de ban van geheime onderzeeër

Auteur: ANP Nieuws

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse defensie heeft zondag een foto vrijgegeven waarop mogelijk de vermiste Russische onderzeeër te zien is, waar sinds vrijdag naar gezocht wordt.

Zweedse militairen zijn namelijk bezig aan een grote speuractie in de Oostzee, tot 50 kilometer voor de kust van Stockholm. Ze zoeken bewijzen voor een mogelijke buitenlandse onderwateroperatie.

Het is de grootste mobilisatie sinds de Koude Oorlog voor het Scandinavische land. ,,Het kan een gewone onderzeeër zijn, een kleine duikboot of duikers die een onderwatervoertuig gebruiken en niets te zoeken hebben in onze territoriale wateren", aldus een hoge marinier. Hij wil nog geen land aanwijzen, maar mogelijk komt de dreiging uit Rusland. Volgens Zweedse media zouden militairen donderdag en vrijdag noodsignalen uit dat land hebben opgepikt.

Ook meldden ze zondag dat een geheim Russisch schip richting Zweden vaart om te zoeken naar de onderzeeër. De 'Professor Logatsjev' zou zaterdagavond in alle haast de haven van Sint-Petersburg hebben verlaten. De Russische defensie ontkent echter dat er een onderzeeër in nood is.

De media melden verder dat drie Nederlandse marineschepen het Russische schip schaduwen. Het zou gaan om het fregat Zr. Ms. Evertsen, het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam. Het ministerie van Defensie ontkent dit en zegt dat de schepen op weg zijn naar Nederland na een oefening in de Oostzee.

Gerelateerde artikelen