BUI22 aug '15 13:02Aangepast op 22 aug '15 13:23

'Frankrijk in hoogste staat van paraatheid'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid na de verijdelde aanslag in de Thalys vrijdag.

EPA
EPA

Dat zei minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zaterdag volgens de radiozender France Info. ,,Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal.''

Een 26-jarige Marokkaan liep vrijdag met een kalasjnikov over zijn schouder door de trein. Voor hij een bloedbad kon aanrichten werd hij overmeesterd. Hij werd in Arras uit de trein gehaald en zaterdagochtend naar een voorstad van Parijs overgebracht, waar hij wordt verhoord in een pand van de terrorismebestrijding.

Cazeneuve verklaarde bij France Info dat hij nog geen zekerheid had over de identiteit van de man. Er wordt wel vermoed dat hij bij een radicaal-islamitische beweging is aangesloten. Mogelijk gaat het om Ayoub El Kahzzani, schrijft de Spaanse krant El País. Hij woonde in 2014 in Spanje en zou daarna naar Frankrijk zijn verhuisd. Daarnaast zou hij recent in Syrië zijn geweest.

El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicale overtuigingen. De Franse veiligheidsdiensten waren op de hoogte van die informatie, maar het is niet duidelijk of ze hem volgden op het moment van de geplande aanslag. Ook in België, waar de man aan boord van de trein ging, was de man bekend bij justitie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen