BUI30 sep '15 06:26

'Ruim tachtig doden bij strijd om Kunduz'

Auteur: ANP Nieuws

KUNDUZ (ANP) - De strijd in Kunduz, tussen de fundamentalistische Taliban en het regeringsleger van Afghanistan, heeft al aan meer dan tachtig militanten het leven gekost.

EPA
EPA

Dat berichtten de BBC en CNN op basis van informatie van de lokale politie.

De Taliban kregen maandag Kunduz in handen. Het was hun eerste grote verovering sinds ze in 2001 werden verdreven. Het is een pijnlijke nederlaag voor president Ashraf Ghani, die dinsdag precies een jaar president is. Het regeringsleger is dinsdag begonnen met een tegenaanval om de stad te heroveren.

De strijd laaide vervolgens verder op, waarbij de Taliban de aanval openden op het vliegveld van Kunduz. Dat is als een van de weinige delen van de noordelijke stad nog in handen van de centrale regering van Afghanistan. De extremisten voeren zware gevechten met agenten en militairen. Volgens het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid zijn er zeker zestien mensen gedood en bijna 200 gewonden naar ziekenhuizen gebracht.

Gevangenis

De lokale politie zegt dat de Taliban meer en meer worden teruggedrongen. Dat is onder meer het geval rond het vliegveld en kantoren van de politie. Eerder nog meldde de politie dat de opstandelingen de belangrijkste rotonde in de stad in beslag hadden genomen. Bovendien zouden de strijders naar een gevangenis zijn getogen en daar meer dan vijfhonderd gevangenen hebben vrijgelaten. Onder hen zijn meer dan honderd opstandelingen van de Taliban.

Volgens president Ghani worden de Taliban meer en meer verdreven. Hij zegt dat zijn troepen reeds ,,een aantal regeringsgebouwen hebben heroverd".

De Verenigde Staten steunen Afghanistan. Militaire vliegtuigen voeren aanvallen uit op locaties van de Taliban in de buitenwijken van Kunduz. Het Pentagon (ministerie van Defensie van de VS) zegt hoop te hebben dat het Afghaanse leger de stad herovert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen