BUI10 mei '15 18:54

Dodental politieactie Macedonië stijgt

Auteur: ANP Nieuws

KUMANOVO (ANP) - Het dodental als gevolg van de grote politieactie in het noorden van Macedonië stijgt.

EPA
EPA

Door het geweld zaterdag in de plaats Kumanovo zijn zeker acht agenten gedood, terwijl eerder nog werd gesproken van vijf slachtoffers. Daarnaast raakten zeker 37 agenten gewond. Dat heeft de regering in het land zondag gemeld.

De actie was volgens de minister van Binnenlandse Zaken Gordana Jankulovska gericht tegen een gewapende Albanese groep. Onder deze strijders, die als ,,terroristen" worden omschreven, zijn zeker 14 doden gevallen. Dertig Albanezen werden opgepakt. Er vielen geen burgerslachtoffers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Het geweld duurde zaterdag de hele dag. Er werd geschoten en er waren explosies te horen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de groep waartegen werd gevochten gewapend met bommen en automatische geweren. Ze zouden aanvallen op overheidsgebouwen hebben willen plegen. Kumanovo, ten noordoosten van de hoofdstad Skopje, was bijna de hele dag hermetisch afgesloten.

Scherpschutters

Op beelden is te zien dat de politie met gepantserde voertuigen de stad binnenreed. Scherpschutters namen posities in op het dak. Door de politieactie was de snelweg tussen Skopje en Belgrado afgesloten. Persbureau Alsat sprak van een lange file en chaos op de weg.

Helikopters cirkelden boven een van de buitenwijken waar vooral Albanezen wonen. Zo'n 30 procent van de inwoners van Macedonië komt uit Albanië. Etnische spanningen leidden in 2001 al eens tot gewapende conflicten tussen Albanezen en de veiligheidsdiensten van Macedonië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen