BUI9 aug '15 14:44

Singapore ziet Abraham

Auteur: ANP Nieuws

SINGAPORE (ANP) - Singapore viert zondag uitgebreid zijn vijftigste verjaardag.

EPA
EPA

Er is een militaire parade met duizenden militairen, tientallen gevechtsvliegtuigen en 177 tanks. Daarna is er een vuurwerkshow.

De feestdag begon om 9.00 uur plaatselijke tijd. Toen gingen in het hele land de sirenes af. Vervolgens zonden de tv- en radiozenders een oude toespraak van de Vader des Vaderlands uit, de dit jaar overleden oud-premier Lee Kuan Yew. Zijn zoon is nu premier.

Singapore heeft ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Die wonen op een grondgebied dat half zo groot is als de provincie Utrecht. Singapore was sinds 1824 een Britse kolonie. In 1963 ging het op in het nieuwe land Maleisië, maar de unie hield niet lang stand. Singapore en Maleisië ruzieden constant. Op 9 augustus 1965 werd Singapore uit het land gezet en moest het zelfstandig verder.

Onder leiding van Lee Kuan Yew werd Singapore een van de meest welvarende landen ter wereld. Wolkenkrabbers en torenflats werden in razend tempo uit de grond gestampt. Daar staat tegenover dat het land ook bijzonder strenge regels heeft. Zo is het verboden om sigarettenpeuken en kauwgom op straat te gooien. Ook staan er forse boetes op het niet doorspoelen van openbare toiletten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen