BUI30 apr '15 20:10

Streep door wielerwedstrijd na vondst bom

Auteur: ANP Nieuws

WIESBADEN (ANP) - De wielerwedstrijd Finanzplatz Eschborn-Frankfurt gaat vrijdag niet door nadat er een bom is gevonden langs het parcours.

EPA
EPA

De politie in Duitsland arresteerde donderdag twee personen, een 35-jarige Duitser van Turkse afkomst en een Turkse vrouw van 34 jaar. Zij zouden salafistische moslims zijn, voorstanders van een terugkeer naar de 'zuivere' islam uit de beginjaren van de godsdienst.

Aan de wedstrijd zouden dertien Nederlanders deelnemen, onder wie Tom Dumoulin en de compleet Hollandse ploeg van Roompot.

De mannelijke verdachte heeft banden gehad met een groep die in 2007 aanslagen voorbereidde. Hij en de vrouw zouden de afgelopen dagen veelvuldig zijn gesignaleerd langs het parcours van de wielerwedstrijd, die tot 2008 bekend stond als Rund um den Henninger-Turm. Twee jaar geleden werd de marathon van Boston opgeschrikt door een terreuraanslag waarbij drie doden en ten minste 264 gewonden vielen.

Huiszoeking

Volgens Die Welt zijn bij een huiszoeking een pijpbom, ontstekingsmechanismen, een geweer en munitie in beslag genomen. De politie zou de twee op het spoor zijn gekomen doordat de vrouw onder een valse naam in een bouwmarkt 3 liter van het chemische middel zuurstofperoxide kocht dat voor de productie van een bom kan worden gebruikt. Roger Lewentz, voorzitter van de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten, zegt dat de politie een aanslag heeft verijdeld.

De Noor Alexander Kristoff won de wielerwedstrijd vorig jaar, Karsten Kroon was in 2008 de laatste Nederlandse winnaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen