BUI25 nov '15 03:07

Obama belt met Erdogan over neerhalen toestel

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Presidenten Barack Obama en Recep Tayyip Erdogan van de Verenigde Staten en Turkije hebben in een telefoongesprek benadrukt dat spanningen tussen Rusland en Turkije snel verminderd moeten worden.

Archieffoto. EPA
Archieffoto. EPA

Turkije haalde dinsdag bij de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat het Turkse luchtruim zou hebben geschonden, waarna de spanningen flink op zijn gelopen. De Russische president Vladimir Poetin had het over ,,een steek in de rug in de strijd tegen terreur''.

Obama heeft Erdogan volgens het Witte Huis laten weten dat de VS en de NAVO Turkije steunen in het recht om de grenzen te verdedigen. De NAVO zei eerder dat het solidair is met Turkije, maar dat het land zijn kalmte moet bewaren.

Volgens Rusland vloog de Soechoj Su-24 steeds boven Syrië, waar de Russen bombardementen uitvoeren. Turkije zegt dat er wel tien waarschuwingen zijn gegeven voor het toestel werd neergehaald. Zeker een piloot is volgens de Russen omgekomen. Het lot van de andere piloot is onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen