BUI1 mei '15 11:00Aangepast op 1 mei '15 17:29

Honderden arrestaties bij protesten Istanbul

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - Meer dan tweehonderd mensen zijn vrijdag opgepakt bij een 1-meiprotest in de Turkse stad Istanbul.

EPA
EPA

Achttien demonstranten en zes agenten zijn gewond geraakt, meldde gouverneur Vasip Sahin. De politie heeft meer dan 20.000 agenten ingezet. Die gebruiken rubberen kogels, waterkanonnen en traangasgranaten tegen demonstranten. Het centrale Taksimplein is hermetisch afgesloten.

Op 1 mei vorig jaar waren 142 mensen opgepakt en vielen er negentig gewonden in Istanbul.

Traditiegetrouw gaan veel Turken op 1 mei, de Dag van de Arbeid, de straat op. Van premier Ahmet Davutoglu mogen ze demonstreren, maar dan alleen symbolisch. Grote marsen worden aangepakt, zo maakte hij duidelijk.

Gasmaskers

In de ochtend werden volgens Hürriyet al mensen opgepakt, omdat ze gasmaskers bij zich hadden. De politie greep later op de dag stevig in bij een groep betogers op het Besiktasplein. Die onderhandelden om richting het Taksimplein te mogen lopen, maar dat werd hun verboden. Volgens journalisten ter plaatse keerden de betogers net huiswaarts, toen de politie hen met geweld uiteendreef.

Ook zo'n dertig leden van de Communistische Partij werden met geweld tegengehouden, toen zij tegelijk vanuit een hotel richting het Taksimplein sprintten. Slechts een beperkt groepje betogers mag het plein op. Twee vrouwen die wel toegang hadden, werden opgepakt toen ze een spandoek wilden ontvouwen.

Gewond

Volgens Turkse media zijn drie parlementsleden gewond geraakt tijdens de protesten. Twee van hen, Pervin Buldan en Sebahat Tuncel, hadden last van het traangas. Aykut Erdogdu bezeerde zijn hand toen hij een politiebusje sloeg. De agenten wilden niet naar hem luisteren. Zeker één man werd neergestoken. Anderen werden door mensen in burgerkleding aangevallen met knuppels.

Het Taksimplein was in 1977 het toneel van een bloedige demonstratie ter ere van de Dag van de Arbeid. Destijds betoogden honderdduizenden mensen op het plein, toen schoten klonken en de oproerpolitie het protest uiteendreef. In de paniek kwamen tientallen mensen om.

In andere Turkse steden verliepen de betogingen wel vreedzaam en zonder problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen