BUI27 sep '15 22:40Aangepast op 27 sep '15 23:10

Separatisten winnen Catalaanse verkiezingen

Auteur: ANP Nieuws

BARCELONA (ANP) - De Catalaanse regionale verkiezingen zijn zondag gewonnen door de partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') van zittend premier Artur Mas.

EPA
EPA

De stembusgang leverde Junts pel Sí 62 zetels in het parlement op. Daarmee is geen absolute meerderheid bereikt, maar samen met de ultralinkse CUP is die er wel. CUP, dat net als Junts pel Sí voor onafhankelijkheid is, heeft tien zetels behaald.

Het is maar de vraag of de uitslag van zondag betekent dat Catalonië echt onafhankelijk wordt van Spanje. Hoewel Junts pel Sí en CUP in het 135 zetels tellende parlement wel een meerderheid hebben, halen ze die waarschijnlijk niet in het aantal stemmen. Nadat iets meer dan 90 procent van de stemmen was geteld, hadden de separatisten 47,75 procent van de stemmen gekregen. Hierdoor hebben ze wel de controle over de wetgevende macht, maar niet het mandaat om een afsplitsing van Spanje voort te zetten.

Of afscheiding nu reëel is of niet, Mas gaat er vanuit dat er een onafhankelijk Catalonië komt. Hij vierde de overwinning zondagavond met zijn aanhang. ,,Catalanen hebben ja gezegd tegen afsplitsing'', aldus huidige regeringsleider. Hij kreeg daarbij bijval van Antonio Banos, de leider van CUP. ,,Opgedragen aan de Spaanse staat, zonder rancune, vaarwel'', twitterde hij.

Onafhankelijkheid

Aanhangers van CUP namen al vroeg in de avond een voorschot op de overwinning, nadat de eerste 'exit poll' de zege voor de separatisten had voorspeld. Ze togen naar het hoofdkantoor van de partij en vierden de aanstaande zege. ,,Onafhankelijkheid!'', riepen ze en gejuich steeg op bij iedere update over de telling van de stemmen.

In de komende weken willen Junts pel Sí en CUP de basis gaan leggen voor een onafhankelijk Catalonië. Beide partijen zeiden in de aanloop naar de verkiezingen al bij een eventuele overwinning, de onafhankelijkheid binnen achttien maanden te willen uitroepen. De regering in Madrid counterde die beloftes al op voorhand door te zeggen dat een afsplitsing volgens de grondwet helemaal niet mogelijk is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen