BUI7 jan '15 12:24Aangepast op 7 jan '15 13:53

Bloedige aanslag op satirisch Frans weekblad

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Bij een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo zijn woensdag in het centrum van Parijs zeker twaalf doden en tien gewonden gevallen.

EPA
EPA

Vijf gewonden zijn er slecht aan toe, aldus de autoriteiten. De twee gemaskerde en in het zwarte geklede daders zijn naar het zich laat aanzien na een vuurgevecht met agenten ontkomen. Twee agenten zijn volgens Franse media onder de doden.

Op een opname van de straat in het oosten van het Parijse centrum is tijdens de aanslag naast het geluid van vuurwapens ook de kreet Allahu Akbar (God is groot) te horen. Volgens ooggetuigen riepen de daders ook dat ze de profeet kwamen wreken.

Franse media meldden dat de terroristen een kalasjnikov en een raketwerper bij zich hadden. President François Hollande noemde het bloedbad ,,ongetwijfeld een terroristische aanslag''. De regering houdt om 14.00 uur crisisberaad. Franse leiders zijn geschokt naar het kantoor van het getroffen weekblad getogen, onder wie Hollande, premier Manuel Valls, de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en de burgemeester van de stad, Anne Hidalgo.

Spotprenten

Het satirische weekblad Charlie Hebdo stamt uit 1969. Het linkse blad vaart uit met behulp van spotprenten, bijtende humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek. Het buigt zich graag zeer tegendraads over politieke en culturele kwesties. Het verschijnt op woensdag en heeft veel vijanden gemaakt, vaak met wrange grappen en onder islamieten met spotprenten van de profeet Mohammed.

Het blad schroomde bijvoorbeeld niet kort na de oprichting een grap te maken over de dood in november 1970 van de nationale held generaal en president Charles de Gaulle. Het streng seculiere Charlie Hebdo heeft zich de laatste jaren erg fel gekant tegen islamisme. In 2011 werd het kantoor van het weekblad met een molotovcocktail belaagd. Het pand werd volgens Franse media bewaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen