BUI29 mei '15 19:36

Blatter overleeft corrupte storm

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Voor de vijfde keer op rij won Sepp Blatter vrijdag de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA.

EPA
EPA

Zijn enig overgebleven concurrent prins Ali bin Al-Hussein trok zich na de eerste stemronde terug. De Zwitser kan zo verder regeren tot in 2019, als hij zijn 83e verjaardag al heeft gevierd.

De zege van Blatter kwam niet als een verrassing. Hij was torenhoog favoriet totdat de FBI en Zwitserse justitie afgelopen woensdag bekendmaakten dat ze een groot onderzoek zijn begonnen naar omkoping en corruptie. Liefst zeven officials van de FIFA zitten vast. De toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 wordt weer onderzocht.

Blatter is geen verdachte, al kan dat nog veranderen. Maar hij geeft wel leiding aan een organisatie die steeds maar weer in opspraak raakt. Voor de Zwitser is dat geen reden om op te stappen. De meeste van de in totaal 209 bij de FIFA aangesloten bonden geven hem daar blijkbaar gelijk in, zo viel op te maken uit de opgave van Al-Hussein.

Omkoping

Hoe kan het toch dat Blatter zo machtig is in de grootste sport van de wereld? Al sinds zijn aantreden in 1998 cirkelt er een geur van corruptie rond de bejaarde voetbalbestuurder. Die lucht is zelfs gaan stinken na geruchten over omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Maar de bevindingen van onderzoeker Michael Garcia zijn toch weer in een la beland van een bureau op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Als ze al niet definitief zijn vernietigd.

Blatter is hoogbegaafd, een groot strateeg en ongekend alert voor zijn leeftijd. Hij kan goed manipuleren en gebruikt de kritiek die hij in Europa krijgt om in andere werelddelen steun te krijgen. De Zwitser weet hoe het werkt in andere culturen. Daar hekelen ze de machtige en in hun ogen arrogante Europeanen.

Jezus

Buiten Europa is Blatter vooral de man die het eigen vermogen van de FIFA heeft laten groeien tot anderhalf miljard euro. Hij verleent ook arme bonden subsidies, steunt sociale projecten en strooit met trapveldjes. In ruil daarvoor krijgt hij veel stemmen.

De voorzitter van de voetbalbond van de Dominicaanse Republiek vergeleek Blatter onlangs met Mozes, Abraham Lincoln, Winston Churchill en Martin Luther King, en later ook met Jezus en Nelson Mandela. Blatter glimlachte en zei even later: ,,uitrusten doe ik wel in mijn graf.'' Hij mag de FIFA tot 2019 regeren, mist hij in goede gezondheid blijft en niet alsnog in handen van de FBI of Zwitserse justitie valt. Ondertussen blijft de UEFA denken aan een tweede wereldvoetbalbond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen