BUI28 sep '15 17:32

Studie: bewijs voor vloeibaar water op Mars

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Hellingen op de planeet Mars zijn het gevolg van zout water dat af en toe over het oppervlakte stroomt.

EPA
EPA

Dat is het eerste duidelijke teken dat vloeibaar water op de Rode Planeet voorkomt, geloven wetenschappers.

De acht deskundigen publiceerden de ontdekking in het vaktijdschrift Nature Geoscience. Hun bevindingen geven sterk bewijs dat de hellingen op Mars door huidige waterstromen komen, hoewel het onduidelijk blijft waar dat water vandaan komt, meldt The New York Times. Mogelijk stijgt het op uit de grond of condenseert het uit de Marsiaanse atmosfeer.

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking door de vondst van gehydrateerd zout op vier verschillende plaatsen op de planeet. Dat zout verlaagt de temperatuur waarop water bevriest en vermindert de verdamping ervan.

Leefbare omgeving

De waterstroompjes veroorzaken lange, donkere vlekken op het terrein, die in de warmere maanden honderden meters naar beneden gaan en in de herfst opdrogen.

,,Er is vloeibaar water op de oppervlakte van Mars'', zei onderzoeksleider Michael Meyer van ruimtevaartorganisatie NASA tegen de Britse krant The Guardian. ,,Daardoor denken we dat het tenminste mogelijk is dat daar nu een leefbare omgeving is.''

Ruimtevaartorganisatie NASA houdt later maandag een persconferentie over de vondst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen