BUI25 mei '15 18:47

Winst Duda kleiner dan voorspeld

Auteur: ANP Nieuws

WARSCHAU (ANP) - De conservatief Andrzej Duda heeft de presidentsverkiezingen in Polen gewonnen met 51,55 procent van de stemmen.

EPA
EPA

Zijn tegenstander, zittend president Bronislaw Komorowski, kreeg 48,45 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de officiële resultaten die de nationale kiesraad maandag heeft bekendgemaakt.

In de exitpolls die zondagavond werden gepubliceerd, was de overwinning van de 43-jarige Duda groter. Hij zou 53 procent van de stemmen hebben gekregen. Komorowski erkende toen al zijn nederlaag.

Duda had de steun van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS). Hij had in de eerste ronde ook al meer stemmen gekregen dan Komorowski, die gesteund werd door de liberale regeringspartij Burgerforum.

In de campagne heeft Duda de Polen beloofd dat zij meer zullen merken van de economische vooruitgang in het land. Gezinnen moeten het beter krijgen en Duda wil de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd terugdraaien. Het presidentschap is in Polen niet alleen een ceremoniële functie. De president kan zelf met wetsvoorstellen komen en met zijn vetorecht het werk van een regering belemmeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen