BUI4 nov '15 18:01

Liberale Canadese premier Trudeau beëdigd

Auteur: ANP Nieuws

OTTAWA (ANP) - Canada heeft sinds woensdag een nieuwe premier, de 43-jarige Justin Trudeau.

EPA
EPA

De verkiezingsoverwinning vorige maand van zijn Liberale Partij lijkt een ruk naar links in Canada, waar Stephen Harper sinds 2006 een rechtse en conservatieve regering aanvoerde.

Trudeau is de zoon van Pierre Trudeau (1919-2000) die in de jaren zestig, zeventig en tachtig in totaal vijftien jaar premier van het land was en historische hervormingen op zijn naam heeft staan. Trudeau legde in de hoofdstad Ottawa de eed af in de residentie van de gouverneur-generaal en presenteerde zijn regeringsploeg van 31 ministers die voor bijna de helft uit vrouwen bestaat.

Op Financiën is een politieke nieuwkomer, zakenman William Francis (Bill) Morneau, benoemd en de minister van Buitenlandse Zaken is Stéphane Dion. Het ministerie van Defensie valt sinds woensdag onder een in India geboren sikh, de legerofficier Harjit Sajjan.

Vluchtelingen

Sajjan krijgt mogelijk te maken met een moeilijke operatie, net als John McCallum, de minister van Immigratie. Trudeau heeft namelijk in zijn campagne bezworen dat er voor het einde van het jaar 25.000 Syrische vluchtelingen naar Canada komen wanneer hij wordt gekozen.

De belofte heeft voor onrust gezorgd bij functionarissen die de vluchtelingen moeten vervoeren en opvangen. Trudeaus belofte is erg gastvrij in vergelijking met de 10.000 Syrische vluchtelingen die zijn voorganger Harper voor het jaar 2018 beloofde op te nemen. Canada neemt naar schatting 260.000 immigranten per jaar op. Doorgaans gaat het in 10 procent van de gevallen om toelating om humanitaire redenen.

Gerelateerde artikelen