BUI7 aug '15 13:50Aangepast op 7 aug '15 14:43

Griekenland: 55.000 bootvluchtelingen in juli

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - Griekenland heeft alleen al in juli 54.899 vluchtelingen onderschept op de Egeïsche Zee, die tussen het land en Turkije ligt.

EPA
EPA

Bovendien zijn 47 mensensmokkelaars opgepakt. Dat meldde de Griekse kustwacht vrijdag. De VN-vertegenwoordiger voor vluchtelingen zegt dat Griekenland de toestroom nauwelijks aankan.

De Europese grensbewaking, Frontex, houdt een iets lager aantal aan. De missie meldde vrijdag dat Griekenland in juli 49.550 migranten onderschepte. Dat is meer dan in heel 2014, toen Griekenland 41.700 migranten vond. Griekenland heeft Italië afgelost als inmiddels de meest geliefde bestemming voor mensensmokkelaars.

Volgens de cijfers kwamen in het eerste halfjaar 124.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Van hen kwam bijna twee derde uit Syrië. Ook zijn er veel Afghanen en Pakistanen onder de vluchtelingen. De migranten komen aan op vier eilanden: Lesbos, Chios, Kos en Samos. Die liggen op een paar kilometer van het Turkse vasteland.

Premier Alexis Tsipras wil dat Europa in actie komt. ,,Griekenland beleeft een crisis in een crisis. We doen wat we kunnen om deze mensen menselijk te behandelen'', zei hij tegen de staatstelevisie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen