BUI5 aug '15 15:53Aangepast op 5 aug '15 17:30

Weer migrantenramp op Middellandse Zee

Auteur: ANP Nieuws

ROME (ANP) - Door het omslaan van een overvolle boot met vluchtelingen zijn woensdag waarschijnlijk honderden mensen verdronken in de Middellandse Zee.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

De vluchtelingenorganisatie van de VN UNHCR verklaarde dat aan boord van het schip, dat voor de kust van Libië verging, ongeveer zeshonderd mensen waren en dat er 250 uit het water waren gered. Zestien lichamen zijn uit zee gevist. Britse media berichtten eerder over zevenhonderd mensen aan boord.

Het is mogelijk de tweede grote scheepsramp met asielzoekers dit jaar. In april zonk een schip met naar schatting achthonderd migranten aan boord. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldde dinsdag dat dit jaar al meer dan 2000 vluchtelingen om het leven zijn gekomen op de Middellandse Zee.

Bij de ramp woensdag sloeg het houten schip om doordat de opvarenden naar een kant van het vaartuig liepen. Dat gebeurde nadat ze een ander schip, een Iers marinevaartuig, in het oog kregen en dat wilden wenken. Het Ierse schip kreeg daarna snel hulp van Italiaanse marineschepen bij het redden van mensen uit het water.

De Ierse marine bevestigde dat een van haar vaartuigen bij de reddingsactie was betrokken. Een woordvoerder vreesde voor een ,,aanzienlijk verlies aan levens''. Bij de reddingsoperatie zijn vier schepen en drie helikopters betrokken. Artsen zonder Grenzen (AzG) meldde dat de organisatie met het reddingsschip Diginity I bij de rampplek is. Twee andere vaartuigen van AzG zijn onderweg. Ook de artsenorganisatie zei te vrezen voor veel slachtoffers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen