BUI4 okt '15 07:45

AzG eist onderzoek naar fatale aanval Kunduz

Auteur: ANP Nieuws

KUNDUZ (ANP) - De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen eist een onafhankelijk onderzoek naar het fatale bombardement zaterdag van haar ziekenhuis in de Afghaanse provincie.

ANP
ANP

De luchtaanval was vermoedelijk uitgevoerd door een door de VS-geleide coalitie. ,,Deze aanval is weerzinwekkend en een ernstige schending van het internationale humanitaire recht", schrijft AzG-voorzitter Meinie Nicolai in een verklaring.

Door het bombardement kwamen negentien mensen om het leven. Het gaat om twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen en zeven patiënten, onder wie drie kinderen. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal oplopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen anderen worden vermist.

Artsen zonder Grenzen eist volledige openheid van de door de Amerikanen geleide coalitie. ,,We kunnen niet accepteren dat dit vreselijke verlies van mensenlevens simpelweg wordt afgedaan als 'collateral damage'." Dat is onbedoelde schade die wordt toegebracht bij aanvallen op militaire doelwitten.

Ook de Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld en eisen een transparant onderzoek. ,,Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. ,,Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen