BUI9 aug '15 18:03

'Ongewapende zwarte man vaker doodgeschoten'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Dit jaar zijn in de VS 24 zwarte ongewapende mannen doodgeschoten door de politie.

Rellen in Ferguson EPA
Rellen in Ferguson EPA

Dat heeft de Amerikaanse krant Washington Post gemeld op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant lopen zwarte mannen zeven keer meer kans om door de politie te worden doodgeschoten terwijl ze ongewapend zijn dan blanke mannen.

Het ,,disproportionele aantal'' zwarte ongewapende mannen dat door de politie wordt gedood, verklaart waarom de woede een jaar na 'Ferguson' nog groot is, meldt de krant. Sindsdien krijgen dergelijke incidenten, die vroeger de publiciteit niet eens haalden, nu veel aandacht, aldus de Washington Post.

,,Ferguson betekende een ommekeer voor de politie. Politiemensen weten dat hun gedrag nu onder de microscoop ligt'', zegt Mark Lomax, directeur van de Amerikaanse organisatie die politieacties bijhoudt, in de Amerikaanse krant. Volgens Paul Butler, professor aan de Universiteit van Georgetown, was de politie vóór Ferguson onaantastbaar, aldus het dagblad.

Michael Brown

Het is zondag precies een jaar geleden dat de zwarte ongewapende tiener Michael Brown in Ferguson werd doodgeschoten door een politieagent. De dood van Brown leidde tot hevige rellen en was het startschot voor een landelijk debat over buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Uitgerekend op de dag van de herdenking van Brown, kwam naar buiten dat de FBI onderzoek doet naar de dood van een zwarte tiener in de stad Dallas in de staat Texas. De ongewapende Christian Taylor (19) werd vrijdag door een agent doodgeschoten na een inbraakmelding bij een autodealer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen