BUI31 mei '15 03:36

Zonnevliegtuig eindelijk opgestegen

Auteur: ANP Nieuws

NANJING (ANP/DPA) - Het zonnevliegtuig Solar Impuls 2 is zaterdagavond eindelijk opgestegen voor de cruciale etappe over de Grote Oceaan.

EPA
EPA

Om 20.45 uur Nederlandse tijd vertrok de Zwitserse piloot André Borschberg vanuit de Chinese stad Nanjing. Over zes dagen hoopt hij Hawaï te bereiken, een tocht van 8172 kilometer.

Het vliegtuig probeert zonder druppel brandstof een reis om de wereld te maken. De Pacifische vlucht is voor de piloot de zwaarste etappe. De 62-jarige Borschberg zal te maken krijgen met extreme temperaturen en kan niet langer dan twintig minuten achter elkaar slapen. De vorige etappes duurden hooguit twintig uur. Met onder meer yoga-oefeningen hoopt de piloot fit en wakker te blijven.

Eigenlijk zou de Solar Impuls 2 afgelopen maandag de oversteek naar Hawaï maken, maar de tocht werd toen opnieuw uitgesteld door slecht weer. Het vliegtuig stond al weken in China aan de grond door slechte weersomstandigheden.

Begin maart vertrok het zonnevliegtuig uit Abu Dhabi. Via Oman, India en Myanmar kwam het aan in China. Na Hawaï vliegt het verder naar de Amerikaanse westkust. Borschberg wisselt de etappes af met zijn compagnon Bertrand Piccard. De cockpit is zo klein dat er maar één piloot in past.

De Zwitserse vliegers zijn al ruim twaalf jaar bezig met het project, waarmee ze de milieuvriendelijke mogelijkheden van zonne-energie willen laten zien. De vleugels van het toestel hebben een spanwijdte van 72 meter. Dat is groter dan bij een Boeing 747. Op de enorme vleugels zitten meer dan 17.000 zonnecellen, die de energie opwekken voor de vier elektromotoren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen