BUI11 apr '15 23:51Aangepast op 12 apr '15 01:40

'Irak hoopt op wapens van VS'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Premier Haidar al-Abadi van Irak hoopt dat de Verenigde Staten zijn land kunnen steunen met wapens voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

EPA
EPA

Abadi zal het onderwerp aansnijden tijdens zijn bezoek aan de VS volgende week. Dat zei een Iraakse hoge functionaris zaterdag tegen persbureau Reuters.

,,IS is een probleem van iedereen momenteel. Je kan nu niet wegrennen van het probleem als het overslaat naar Canada of Frankrijk", aldus de functionaris, die daarmee refereerde aan de aanslagen die in die landen zijn gepleegd uit naam van IS.

Volgens de functionaris hoopt Irak miljarden dollars aan steun te krijgen van de Amerikanen in de vorm van drones en ander militair materieel. ,,De premier is toegewijd aan de VS, maar hij wil er ook zeker van zijn dat hij een partner heeft waar hij iets mee kan'', aldus de functionaris. Hij zei daarbij dat het mogelijk is dat Irak bij Iran aanklopt, als de VS de hulp niet willen geven.

De Amerikaanse president Barack Obama stuurde in augustus al 3000 Amerikaanse militairen naar Irak om te helpen. Daarbij voeren de VS in samenwerking met onder meer Nederland luchtaanvallen uit op IS. Obama is echter terughoudend in het sturen van een grondoffensief.

Een woordvoerder van de nationale veiligheidsdienst liet zaterdag weten dat de VS zullen blijven helpen en ervoor zullen zorgen dat de Iraakse leiders krijgen wat ze nodig hebben in de strijd tegen IS.

Irak heeft flink last van de dalende olieprijs. De regering verwacht dit jaar een tekort van zo'n 19,8 miljard euro. Daarnaast wordt het land geteisterd door IS, dat vorig jaar zomer een snelle opmars maakte en grote delen van het noorden van Irak veroverde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen