BUI14 jun '15 18:08Aangepast op 15 jun '15 08:26

Facebook voor rechter in België voor privacy

Auteur: BNR Webredactie

België daagt Facebook vanwege de manier waarop het internetbedrijf surfgedrag van leden en niet-leden in de gaten houdt en opslaat. Ook andere landen zouden de actie steunen.

ANP
ANP

De Belgische krant de Morgen meldde dat Facebook zich dinsdag zal moeten verantwoorden in een zaak die door de Belgische Privacycommissie is aangespannen. Volgens de commissie schendt Facebook Europese en Belgische wetgeving op het gebied van privacy.

Willem Debeuckelaere, voorzitter van die Privacycommissie, vertelt dat ook mensen die geen lid zijn van Facebook in de gaten worden gehouden door het bedrijf. "Telkens wanneer een webpagina wordt bezocht waar een social plug-in of een 'I like'-knop op staat, dan wordt er een cookie geplaatst die iemand twee jaar lang volgt."

Gebruiksvoorwaarden
Facebook zelf geeft aan niets met de gegevens te doen. "Maar", zegt Debeuckelaere, "dan is het dus ook niet nodig dat ze de gegevens opslaan." Debeuckelaere vindt dat er ook enige eigen verantwoordelijkheid bij de gebruiker ligt. "Het is natuurlijk aan te raden om je goed te laten informeren, maar wanneer je probeert die bladzijden algemene gebruiksvoorwaarden door te nemen kom je er niet doorheen. En het is zo wollig opgeschreven dat het op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden."

Google
Eerder lukte het een land ook al op deze wijze een media-gigant aan te pakken, vertelt Debeuckelaere. "Google heeft ook constant geweigerd om dingen aan te passen. Uiteindelijk zijn ze door een actie van de Spaanse privacy-commissie veroordeeld door het Europese Hof van Justitie en hebben ze de dingen veranderd."

Samenwerking
Debeuckelaere vertelt dat ook andere landen meedoen aan de actie. "We werken samen met Nederland, Frankrijk en Spanje. Elk land voert actie binnen de eigen wetten en regelgeving."

Gerelateerde artikelen