BUI27 sep '15 09:25Aangepast op 27 sep '15 10:11

Frankrijk valt IS aan in Syrië

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft de eerste luchtaanvallen uitgevoerd tegen militanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

EPA
EPA

,,Ons land bevestigt daarmee haar vastberaden inzet in de strijd tegen de terroristische dreiging vertegenwoordigd door IS. Elke keer als onze nationale veiligheid in gevaar is, zullen we toeslaan", aldus het presidentieel paleis zondag.

Frankrijk kreeg hulp bij de aanvallen van regionale partners.

,,De bevolking moet worden beschermd tegen alle vormen van geweld van IS en andere terroristische groeperingen, maar ook tegen de dodelijke bomaanslagen van de Syrische president Bashar al-Assad", aldus de verklaring.

Verkenningsmissies

De Fransen hadden de afgelopen twee weken al verkenningsmissies uitgevoerd in Syrië, die waren aangekondigd door president François Hollande. Op basis van die inlichtingen zijn de luchtaanvallen uitgevoerd. Frankrijk bestookte tot nu toe alleen doelen van IS in Irak.

Nederland doet ook mee aan de internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. De luchtmacht bombardeert doelen in Irak, maar niet in Syrië. Minister Jeanine Hennis van Defensie zei vorige week te verwachten dat het kabinet snel een beslissing neemt over het uitbreiden van de militaire actie naar Syrië.

Zaterdag zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat wat Frankrijk betreft Assad geen rol speelt in de toekomst van Syrië. ,,Als we tegen de Syriërs zeggen dat Assad de toekomst heeft, stellen we onszelf bloot aan mislukking."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen