BUI3 nov '15 16:21Aangepast op 3 nov '15 17:00

Sarkozy boos op rechter in drugsonderzoek

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AN/RTR) - Voormalig president van Frankrijk Nicolas Sarkozy is woedend op een onderzoeksrechter omdat die zijn telefoongegevens heeft opgevraagd.

EPA
EPA

Daardoor dook Sarkozy's naam ineens op in een geruchtmakend onderzoek naar drugssmokkel tussen de Dominicaanse Republiek en Saint Tropez.

De reden voor het opvragen van de gegevens was dat Sarkozy klant was van luchtvaartmaatschappij SN-THS. Een klein vliegtuig van die maatschappij bleek in maart 2013 zo'n 700 kilo cocaïne te herbergen. De partij drugs werd ontdekt door de autoriteiten van de Dominicaanse Republiek. De piloten werden opgepakt, maar wisten op miraculeuze wijze terug te keren naar Frankrijk.

De rechter heeft onder meer de zogeheten geodata van Sarkozy's telefoon opgevraagd, waarmee te controleren valt waar iemand op een bepaald moment was. Hoewel de oud-president niet wordt verdacht van betrokkenheid, voelt hij zich geschoffeerd. ,,Wat denken ze? Dat ik in Punta Cana was met 700 kilo cocaïne?'', foetert Sarkozy in een interview met Le Parisien.

Burgerrechten

Hij vermoedt dat zowel de minister van justitie als president François Hollande op de hoogte was van het ,,groteske’’ onderzoek en vindt dat hierdoor zijn burgerrechten zijn geschonden. ,,Ik heb niet meer rechten dan anderen, maar ook zeker niet minder.''

Nicolas Sarkozy is leider van de conservatieve partij De Republikeinen, tot mei van dit jaar UMP geheten. Tussen 2007 en 2012 was hij president van Frankrijk. Na de verkiezingen in 2017 hoopt hij zich opnieuw 'chef de l'État' te mogen noemen.

Gerelateerde artikelen