BUI24 sep '15 17:23

Paus: vluchtelingen zien als personen

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten moeten de vijandigheid richting vluchtelingen laten varen en hen humaan behandelen.

EPA
EPA

Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd in het Congres. Franciscus is de eerste paus die de vergadering heeft toegesproken. De VS ,,moeten niet de zonden en dwalingen uit het verleden herhalen'', zei de kerkvorst.

De weerstand tegen illegale immigranten is een belangrijk onderwerp in vooral de Republikeinse campagne voor de presidentsverkiezingen. Kandidaat Donald Trump heeft gezegd dat hij de 11 miljoen illegalen in het land deporteert als hij wordt gekozen.

,,We moeten niet schrikken van hun aantallen, maar ze liever zien als personen, kijken naar hun gezicht en luisteren naar hun verhalen, proberen zo goed mogelijk op hun situatie te reageren. Om te reageren op een manier die altijd humaan, rechtvaardig en broederlijk is'', zei Franciscus.

Afschaffing doodstraf

De paus omschreef zichzelf als ,,de zoon van immigranten'' uit Italië, die zich vorige eeuw in Argentinië vestigden.

Franciscus sneed in het Congres een veelheid aan onderwerpen aan. Zo pleitte hij voor wereldwijde afschaffing van de doodstraf en noemde hij de opbrengsten van wapenhandel ,,gedrenkt in bloed''. Hij refereerde aan abortus en euthanasie door te zeggen dat ,,het menselijk leven moet worden beschermd en verdedigd in elk stadium van zijn ontwikkeling''.

Het pausbezoek aan de VS duurt zes dagen en begon dinsdag. Woensdag sprak Franciscus president Barack Obama.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen