BUI5 aug '15 06:17Aangepast op 5 aug '15 13:33

Uitstel rechtszaak voor jager Cecil

Auteur: ANP Nieuws

HARARE (ANP) - Een rechtbank in Zimbabwe heeft de zaak tegen een jager die betrokken was bij de dood van de leeuw Cecil uitgesteld tot september.

Theo Bronkhorst. EPA
Theo Bronkhorst. EPA

Dat meldde de BBC woensdag.

De Zimbabwaan Theo Bronkhorst wordt beschuldigd van het organiseren van een illegale jacht. Hij ging samen met de Amerikaanse tandarts Walter Palmer op pad. De leeuw zou uit een park zijn gelokt.

De Amerikaan had omgerekend ruim 46.000 euro betaald om op Cecil te mogen jagen en het dier te doden. De tandarts die vaker betaalde om in Afrika achter wilde dieren aan te gaan, verwondde Cecil met pijl en boog. De leeuw werd later doodgeschoten. De jachtpartij veroorzaakte afgelopen week wereldwijd een stroom woedende reacties.

Ondergedoken

Bronkhorst zegt onschuldig te zijn en heeft verklaard dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Hij is op borgtocht vrij. De eigenaar van het landgoed waar Cecil zijn laatste adem uitblies, is niet in staat van beschuldiging gesteld.

De tandarts is inmiddels ondergedoken en zijn praktijk in Minneapolis is dicht. Het vakantiehuis van Palmer in de staat Florida is volgens Britse media beklad met de tekst ,,leeuwenmoordenaar''.

Opzetten

Een Zimbabwaanse natuurbeschermingsorganisatie pleit ervoor de kop van Cecil op te zetten en tentoon te stellen in het park waar het dier woonde. De voorman van de club, Johnny Rodrigues, zegt dat de politie de kop van Cecil in beslag heeft genomen in het huis van Bronkhorst. ,,De politie gebruikt het als bewijsmateriaal. Maar we proberen ervoor te zorgen dat de autoriteiten de kop vrijgeven, zodat die kan worden opgezet in een vitrine in het Hwange National Park en als monument dient." Het idee is om dit gedenkteken bij de ingang van het park neer te zetten, zodat bezoekers Cecil de laatste eer kunnen bewijzen.

Cecil genoot bescherming in het nationaal park. Hij viel daarom niet onder het beperkte aantal leeuwen dat mag worden afgeschoten in Zimbabwe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen