BUI12 apr '15 07:49

Abbott: geen vaccinatie, geen kinderbijslag

Auteur: ANP Nieuws

CANBERRA (ANP) - Australische ouders die hun kinderen niet laten inenten vanwege bijvoorbeeld hun geloof, krijgen vanaf januari volgend jaar geen kinderopvangtoeslag en gezinsbelastingvoordeel meer.

EPA
EPA

Dat wil premier Tony Abbott. Gezinnen kunnen daardoor jaarlijks bijna 11.000 euro per kind mislopen.

,,Ouders die hun kinderen wel vaccineren moeten erop kunnen vertrouwen dat ze op de kinderopvang geen ziektes oplopen omdat anderen gewetensbezwaren hebben tegen vaccinatie", zo kondigde Abbott zondag zijn plannen aan, schrijft The Sydney Morning Herald.

Hoewel ongeveer 97 procent van de Australische kinderen wel wordt gevaccineerd, is het aantal dat niet is ingeënt het afgelopen decennium gestegen. Er zijn nu 39.000 ongevaccineerde kinderen onder de zeven jaar. Dat zijn er 24.000 meer dan tien jaar geleden. Ouders van niet-ingeënte kinderen zien meestal af van vaccinaties vanwege hun geloofs- of levensovertuiging.

Risico

Abbott: ,,De regering is extreem bezorgd over het risico dat dit met zich meebrengt voor andere kinderen en de gemeenschap. De keuze om kinderen niet te vaccineren wordt niet ondersteund door de overheid en zou niet moeten worden gesteund door belastingbetalers via kinderbijslag."

Ook in Nederland worden kinderen niet altijd ingeënt tegen onder meer mazelen en de bof. Vooral in de Biblebelt komt dat voor. De Tweede Kamer boog zich vorig jaar nog over de vraag over kinderopvangcentra niet-ingeënte kinderen mogen weigeren nadat een baby op een Haagse crèche ernstig ziek werd door contact met een kind met mazelen. Maar kinderen weigeren mag niet volgens de wet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen