BUI24 jul '14 17:28Aangepast op 24 jul '14 20:33

Groisman overgangspremier in Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - Vicepresident Vladimir Groisman gaat als overgangspremier de regering in Oekraïne leiden.

EPA
EPA

Hij is aangewezen als opvolger van premier Arseni Jatsenjoek die donderdag zijn ontslag aanbood. Groisman leidt ook de inspanningen van Oekraïense zijde wat betreft de vliegramp in het oosten van het land.

De reden voor het ontslag van Jatsenjoek en zijn regering zou onenigheid over begrotingszaken zijn. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïense parlement) niet, omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. Jatsenjoek trok daaruit zijn conclusies.

,,Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen'', zo lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe. Door het vertrek is de weg vrij voor nieuwe parlementsverkiezingen, die mogelijk in oktober worden gehouden.

De prowesterse regering-Jatsenjoek trad in februari aan na het gedwongen vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Die pakte zijn biezen na massale protesten die ontstonden nadat hij op het laatste moment had geweigerd een associatieverdrag met de EU te ondertekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen