BUI15 okt '14 13:26

Strenge abortuswet Texas deels van de baan

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft dinsdag (lokale tijd) een streep gehaald door een deel van een omstreden, strenge abortuswet in Texas.Het gaat om eisen in de wet aan de inrichting van abortusklinieken.

EPA
EPA

Het gaat om eisen in de wet aan de inrichting van abortusklinieken. Die zou gelijk moeten zijn aan de inrichting van ziekenhuizen, inclusief de breedte van de gangen. De veranderingen zouden zo veel geld gaan kosten, dat de meeste klinieken de deuren zouden moeten sluiten. Volgens voorstanders van het recht op abortus zouden er nog maar zeven van de 41 abortusklinieken in de staat overblijven. Sommige klinieken waren al dichtgegaan. Die kunnen nu weer open.

Door de strengere regels zouden abortussen niet veiliger worden uitgevoerd, aldus het hof. Vrouwen zouden vooral veel verder moeten reizen voor een abortus, vanwege het sluiten van klinieken.

De wet is vorig jaar aangenomen. De Republikeinse initiatiefnemers stelden dat het hun te doen is om de gezondheid van vrouwen en niet om de bestrijding van abortus. In de wet staat verder dat abortus niet is toegestaan na 20 weken zwangerschap. Daarover heeft het hof geen uitspraak gedaan.

Gerelateerde artikelen