BUI20 aug '14 11:50Aangepast op 20 aug '14 16:20

Cameron terug van vakantie om onthoofding

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron onderbreekt zijn vakantie om woensdag met zijn kabinet te overleggen over de video van de extremistische beweging Islamitische Staat (IS) waarin een Amerikaanse journalist lijkt te worden onthoofd.

EPA
EPA

De man die commentaar bij de onthoofding geeft, heeft een Brits accent.

Volgens de BBC zal Cameron overleggen met onder anderen minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken en hoge ambtenaren van Binnenlandse Zaken.

De Verenigde Staten onderzoeken of de video echt is. IS gaf dinsdag de video vrij waarin het ernaar uitziet dat de Amerikaanse fotojournalist James Wright Foley wordt onthoofd. De moeder van Foley, Diana, deed op Facebook een oproep aan IS om alle andere mensen die ze in gijzeling hebben vrij te laten. ,,Net als Jim zijn ze onschuldig'', aldus Diana. ,,Zij hebben geen controle op het Amerikaanse regeringsbeleid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld.''

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zei dat de vermoedelijke moord op Foley ,,alle fatsoenlijke mensen misselijk maakt''. Syrië is al sinds enkele jaren het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Volgens het CPJ zijn er onder de journalisten die verslag doen van de Syrische burgeroorlog, zeker 69 doden gevallen. Meer dan 80 journalisten zijn in Syrië ontvoerd. Volgens de organisatie worden er op dit moment nog zeker 20 Syrische en buitenlandse journalisten vermist. De meesten zijn vermoedelijk in handen van strijders van IS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen