BUI15 apr '14 18:00

Achterstallig onderhoud bij leger Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - De mogelijkheden voor de machthebbers in Kiev om zich militair te verweren tegen Russen of pro-Russische landgenoten zijn erg beperkt.

EPA
EPA

De strijdkrachten zijn al heel lang slecht betaald en slecht uitgerust. Het grote leger dat het land als erfenis van de Sovjet-Unie overhield, is niet gemoderniseerd. Kiev heeft vooral geld bespaard door het leger in te krimpen. Aan de dienstplicht kwam in de herfst van vorig jaar een einde.

In 2013 gaf Kiev naar schatting 1,3 miljard euro aan de strijdkrachten uit, volgens waarnemers een volstrekt ontoereikend bedrag (Nederland circa 7 miljard, Rusland meer dan 52 miljard). De meeste wapens stammen uit de tijd van de Sovjet-Unie en zijn sindsdien niet meer opgekalefaterd. Zo zouden er nog geen tien gevechtsvliegtuigen inzetbaar zijn.

Oekraïne kreeg na onderhandelingen uiteindelijk in 1997 een deel van de Russische Zwarte Zeevloot, maar daar zijn volgens waarnemers nog maar vijf schepen van over. De thuishaven, de Krim, is vorige maand door Rusland ingenomen.

Verzet

Toch schatte een specialist van het defensietijdschrift Jane's recentelijk dat op het land eenheden van de strijdkrachten nog wel verzet kunnen bieden met behulp van relatief doelmatige tanks en pantserwagens die het land zelf maakt. Maar door de Koude Oorlog zijn veel eenheden in het westen van het land gestationeerd, in bases die ooit gebouwd zijn voor de strijd tegen het Westen.

Op papier heeft Oekraïne nog altijd 130.000 man onder de wapenen. Dat is inclusief het restant dienstplichtigen. De beroepsmilitairen kunnen volgens de nieuwe regels dicht bij huis werken. Dat betekent dat zeker een deel van de beroepssoldaten in het oosten pro-Russisch is.

Een paradox is dat de grote Oekraïense defensie-industrie, ook een erfenis van de Sovjet-Unie, veel moderne motoren en machines voor de Russische strijdkrachten maakt. De bijna 100 jaar oude machine- en motorenfabriek Sich in Zaporizjia bijvoorbeeld maakt veel motoren voor moderne gevechtshelikopters. En de Joezjmasj-fabriek in Dnjepropetrovsk behoort tot de 'hofleveranciers' van raketten voor het Kremlin.

Gerelateerde artikelen