BUI11 feb '14 00:23Aangepast op 11 feb '14 13:01

China en Taiwan openen vertegenwoordigingen

Auteur: ANP Nieuws

NANJING (ANP) - China en Taiwan gaan spoedig kantoren openen voor de twee semi-officiële organisaties die zich bezighouden met wederzijdse betrekkingen.

Ook gaan ze hun al bestaande economische banden versterken en mogelijk afspraken maken over de medische zorg voor uitwisselingsstudenten.

Dat is volgens het Chinese persbureau Xinhua de uitkomst van een eerste historisch overleg tussen China en Taiwan dinsdag. De Taiwanese minister Wang Yu-chi (Vastelandszaken) sprak zijn Chinese collega Zhang Zhijun (Taiwanese Zaken) in de Oost-Chinese stad Nanjing. Het was de eerste officiële ontmoeting op dat niveau in 65 jaar tussen de landen.

Om gevoeligheden te vermijden spraken de twee bewindslieden elkaar in een zaal waar geen vlaggen zichtbaar waren. De ontmoeting is bedoeld om meer vertrouwen tussen de twee landen te kweken.

Geen agenda

Voor het overleg was geen agenda opgesteld. Voor de eerste ontmoeting zei Wang dat hij niet van plan is akkoorden met China te tekenen. Waarnemers verwachten dat Taiwan in de gesprekken de nadruk zal leggen op veiligheidskwesties en economische onderwerpen. China zal vermoedelijk vooral willen praten over het opgaan op de lange termijn van Taiwan in China.

Peking beschouwt Taiwan als opstandige provincie sinds de communistische partij in 1949 de vroegere nationalistische regering van Tsjang Kai-sjek verdreef naar het eiland voor de kust. Het communistische China wil het liefst vereniging met Taiwan in de Volksrepubliek China, terwijl het democratisch gekozen bewind in Taiwan één China voor zich ziet als de oude Republiek China.

Gerelateerde artikelen