BUI17 mei '14 09:34Aangepast op 17 mei '14 17:38

Meer dan 300 doden bij mijnramp Soma

Auteur: ANP Nieuws

SOMA (ANP) - De reddingsoperatie in de mijn in het West-Turkse Soma is zaterdag stopgezet.

EPA
EPA

Dat meldden de BBC en CNN zaterdagmiddag op de website. Volgens de Turkse minister van Energie Taner Yildiz zijn alle mijnwerkers die vermist waren gered of geborgen.

Het dodental bij de mijnramp steeg zaterdag tot boven de 300. Het precieze aantal is nog onduidelijk, hoewel er over 301 geborgen lichamen wordt geschreven. Dat aantal werd eerder op zaterdag ook bekendgemaakt door de Turkse autoriteiten, maar op dat moment werd er nog gezocht naar één vermist persoon. Aangenomen werd dat hij zou zijn overleden, maar uitsluitsel is daar nog niet over gegeven.

Het reddingswerk werd zaterdag danig gehinderd door een nieuwe brand in de mijn. Desondanks wisten de reddingswerkers nog 17 lichamen uit de mijn te halen. Ten tijde van de ramp waren er volgens het mijnbedrijf 787 mensen in de mijn. Van hen konden er 363 op tijd de mijn verlaten, 122 anderen liggen met verwondingen in het ziekenhuis.

Explosie

In de mijn in Soma, waar kolen worden gewonnen, vond dinsdag een explosie plaats, gevolgd door een felle brand. De explosie zou plaats hebben gevonden door een defect in de elektriciteitsapparatuur in de mijn, maar het mijnbedrijf sprak dat tegen. Bij een inspectie in maart van dit jaar zouden er volgens het Turkse ministerie van Arbeid ook geen nalatigheden aan het licht zijn gekomen.

De mijnramp zorgde naast het verdriet om de slachtoffers ook voor een golf aan protest tegen de onveilige omstandigheden in de mijnen. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Ook zaterdag werd er gedemonstreerd. Daarbij werden ongeveer 30 mensen opgepakt.

De premier wordt onder meer verweten dat hij klachten over de veiligheid in de mijnen heeft genegeerd. Bovendien doken er woensdag beelden op van een adviseur van Erdogan, die een van de demonstranten in Soma mishandelde. Dat leidde op social media tot woedende reacties.et is vrijwel zeker dat hij niet meer in leven is.

Gerelateerde artikelen