BUI25 nov '14 23:34

Wilson: zou het niet anders doen

Auteur: ANP Nieuws

FERGUSON (ANP) - Agent Darren Wilson zou niets anders doen, als hij terug kon naar het moment waarop hij de 18-jarige Michael Brown doodschoot.

Darren Wilson. EPA
Darren Wilson. EPA

Hij vreesde voor zijn leven, zo zegt hij dinsdag in een nog uit te zenden interview met de Amerikaanse zender ABC.

Dat liet presentator George Stephanopoulos via Twitter weten na een interview van een uur met de agent, die maandag hoorde dat hij niet vervolgd zal worden.

Eerder op dinsdag werd de verklaring die Wilson aflegde na het incident in augustus al gepubliceerd. Daarin zegt Wilson dat hij werd aangevallen door Brown, toen hij hem aansprak vanuit zijn politiewagen omdat de tiener op het midden van de weg liep. Brown beledigde hem en sloeg hem meermaals door het raam.

Te laf

Wilson had geen taser, en achtte pepperspray en zijn zaklamp geen goed wapen. Vandaar dat hij zijn wapen trok, maar Brown drukte dat in de heup van de agent en zei dat hij ,,te laf was om hem neer te schieten. ,,Stap achteruit of ik schiet'', zei Wilson en deed dat toen Brown niet luisterde.

Brown deinsde terug, en vluchtte na een tweede schot. Wilson stapte uit en zag hoe Brown aan de overzijde van de weg stopte, omkeerde en weer op de agent af kwam. Hij riep naar Brown dat hij op de grond moest gaan liggen, en schoot meermaals toen hij dat niet deed. Zeker één kogel raakte de jongen. Wilson gaf toe dat hij schoot om Brown te doden. ,,Als hij me te pakken zou krijgen, zou hij mij doodmaken'', vreesde Wilson.

Naast de verklaring van Wilson zijn dinsdag ook een hoop getuigenverklaringen gepubliceerd, aldus Amerikaanse media. Een deel daarvan onderschrijft de verklaring van Wilson. Anderen verklaarden juist dat Brown werd geraakt ,,toen hij zijn handen in de lucht stak''. Uit weer een andere verklaring is op te maken dat Brown wel even zijn handen in de lucht stak, maar ze daarna weer liet zakken en verder ging met zijn aanval op Wilson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen