BUI12 nov '14 17:13Aangepast op 12 nov '14 20:48

ESA: verkenner heeft landing komeet overleefd

Auteur: ANP Nieuws

DARMSTADT (ANP) - Een onbemande Europese verkenner is veilig en wel geland op een komeet.

EPA
EPA

,,We zijn geland en de lander heeft het overleefd. We zijn op de juiste plek op de juiste komeet aangekomen'', zei de leider van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, Jean-Jacques Dordain, woensdagavond op een persconferentie.

De verkenner kwam woensdagmiddag zachtjes neer op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Toen de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt het signaal kreeg dat alles in orde was, barstte een gejuich los. Maar na een tijdje groeide de twijfel. De lander had een paar harpoenen moeten afschieten, die als een soort tentharingen de verkenner hadden moeten vastslaan aan het oppervlak, maar dat systeem werkte niet.

De leider van de landing, de Duitser Stephan Ulamec, weet nog niet wat er aan de hand is. ,,Het is speculeren, maar misschien is de lander weer gestuiterd en opgestegen. Misschien zijn we niet één keer geland, maar twee keer. We zijn op het oppervlak van de komeet, maar op een iets andere plek dan eerst.'' Ulamec hoopt dat er donderdagochtend meer duidelijkheid is.

Grote stap

De Nederlandse leider van de komeetmissie, Fred Jansen, kon nog niet veel zeggen over de problemen. ,,Toen ik de controlekamer verliet, hoorde ik dat de gegevens nog onderzocht moeten worden. Het feit dat de lander op het oppervlak staat, betekent dat er schroeven vastzitten in het ijs van de komeet. We zijn er, we krijgen gegevens, de missie is een succes.'' Volgens de ESA is de lander in elk geval ,,in geweldige staat''.

ESA-chef Jean-Jacques Dordain noemde de geslaagde landing ,,een grote stap voor de menselijke beschaving. Het grootste probleem van succes is dat het er gemakkelijk uitziet. Dit succes komt niet uit de lucht vallen, het komt door hard werken en kennis. We zijn de eersten die dit hebben gedaan en dat zal altijd zo blijven.''

Het Europese project kost ruim 1,3 miljard euro. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk. De reis naar de komeet begon in 2004 en bedroeg 6,5 miljard kilometer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen