BUI20 mei '14 08:54

VN-expert: problemen Balkan nog niet voorbij

Auteur: ANP Nieuws

BELGRADO (ANP) - In het watersnoodgebied in de Balkan bestaat nog steeds geen goed overzicht van de problemen en dat bemoeilijkt de hulpverlening.

EPA
EPA

Hoewel het sinds zondag niet meer regent, zal de situatie de komende dagen nog verergeren door de stijgende waterstanden en kunnen meer dijken onder druk komen te staan.

Dat zegt Mathijs van Ledden, die als overstromingsexpert namens de Verenigde Naties momenteel in Belgrado zit. Hij kijkt daar welke noodmaatregelen nodig zijn. Dat geldt zowel voor de evacués als de dijken die nog intact zijn.

Volgens de Nederlander is er nu vooral behoefte aan voedsel, goed drinkwater en waterzuivering. Door het oplopen van de temperaturen moet ook goed in de gaten worden gehouden dat geen ziektes uitbreken. ,,Riolen en waterzuiveringsinstallaties zijn overstroomd en er zijn kadavers van verdronken vee’’, legt hij uit.

Dijken

Van Ledden zegt dat dijken die door het wassende water nog onder zware belasting staan, moeten worden geïnspecteerd. Dit om te bezien of noodmaatregelen nodig zijn om de waterkeringen te versterken. ,,Er komt nog veel water uit Oostenrijk en vanuit Servië dat richting het stromingsgebied van de rivieren gaat. De problemen zijn nog niet voorbij’’, is zijn oordeel.

Het ontbreken van overzicht is vrij ,,normaal'' bij het begin van dit soort situaties, zegt van Ledden. ,,Dat komt over enkele dagen wel goed.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen