BUI20 aug '14 06:44Aangepast op 20 aug '14 18:17

Toeristisch deel IJsland ontruimd om vulkaan

Auteur: ANP Nieuws

REYKJAVIK (ANP) - IJsland heeft een toeristisch gebied ten noorden van de vulkaan Bárðarbunga, die op uitbarsten staat, geëvacueerd.

De uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull in 2010. EPA
De uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull in 2010. EPA

Circa 70 toeristen moesten vertrekken. In het gebied zijn geen vaste bewoners.

Volgens het IJslandse weerinstituut is de vulkaan Bárðarbunga sinds zaterdag zeer actief, al zijn er nog geen tekenen van een uitbarsting. Bárðarbunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land. Als het tot een uitbarsting komt, zou het kunnen dat het gletsjerijs smelt met overstromingen in het populaire gebied tot gevolg.

,,De evacuatie is zonder problemen verlopen'', liet een woordvoerder van het nationaal park Vatnajökull woensdag weten. ,,We hebben voor dit soort gevallen draaiboeken liggen en met hulp van het Rode Kruis hebben we iedereen in veiligheid kunnen brengen.''

Wind

Volgens de meteorologen van weeronline.nl kan de as, die door de vulkaan wordt uitgestoten als hij uitbarst, ook Nederland en West-Europa bereiken. Dan moet hij wel snel uitbarsten; de wind op ongeveer 5 kilometer hoogte staat nu vanuit IJsland over de Britse Eilanden naar West-Europa. Asdeeltjes zouden er ruim een dag over doen om de afstand af te leggen. Vanaf zondag draait de wind en zal de as bij een eventuele uitbarsting veel noordelijker uitkomen.

,,Maar de uitbarsting van de Eyjafjallajökull duurde enkele weken. De wind staat regelmatig uit noordwestelijke richting bij ons, dus het zou niet raar zijn als we ermee te maken zouden krijgen'', aldus weeronline.nl.

Circa 4 jaar geleden leidde de uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull tot een ernstige verstoring van het vliegverkeer in Europa. Meer dan 10 miljoen mensen hadden er last van en de kosten voor het vliegverkeer werden op ruim 1 miljard euro geschat. Overigens kan een vulkaanuitbarsting ook voor mooie zonsondergangen zorgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen