BUI30 mrt '14 20:47Aangepast op 30 mrt '14 22:28

Partij Hollande verliest tientallen steden

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Socialistische Partij van de Franse president François Hollande heeft zondag een gevoelige nederlaag geleden in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen.

Het extreem rechtse Front National wist juist te winnen.

De socialisten en hun bondgenoten hebben volgens een exitpoll 42 procent van de stemmen gekregen in de tweede ronde van de lokale verkiezingen. De centrumrechtse oppositie komt op 49 procent en Front National op 9 procent.

Het betekent dat de Socialistische Partij van Hollande de meerderheid verliest in meer dan 100 steden met meer dan 10.000 inwoners. Parijs blijft wel in handen van de socialisten en krijgt met Anne Hidalgo voor het eerst een vrouwelijke burgemeester.

FN

Uit de eerste tellingen blijkt ook dat Front National (FN) fors wint. FN-leidster van Marine Le Pen sprak van een overwinning ,,in zeker zes steden'. Daaronder zijn de zuidelijke Franse plaatsen Béziers en Fréjus.

Vorige week won Front National van Marine Le Pen al de Noord-Franse stad Henin-Beaumont. De socialisten van Hollande kregen in de eerste ronde net als nu zware klappen.

Tweede ronde

De eerste ronde van de lokale verkiezingen was vorige week zondag in 36.000 gemeenten. In 6500 gemeenten was een tweede ronde nodig omdat geen van de partijen er meer dan 50 procent van de stemmen had gekregen.

De stemverhoudingen in de tweede ronde waren vergelijkbaar met de eerste ronde vorige week .De lokale verkiezingen zijn een belangrijke graadmeter voor president Hollande en zijn beleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen