BUI13 apr '14 08:40Aangepast op 13 apr '14 09:48

'Antiterroristische operatie' in Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - De Oekraïense autoriteiten zijn zondag een ,,antiterroristische operatie'' begonnen om separatisten te laten vertrekken uit de Oost-Oekraïense stad Slavjansk.

Arsen Avakov (L). EPA
Arsen Avakov (L). EPA

Tijdens de actie hebben betogers op de strijdkrachten geschoten, zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

Bewapende pro-Russische betogers hebben daar zaterdag hoofdkantoren van de politie en de veiligheidsdiensten bezet en wegversperringen opgeworpen in buitenwijken van de stad. Ook in andere steden in het oosten hebben opstandelingen overheidsgebouwen bezet.

,,In Slavjansk is een antiterroristische operatie begonnen. Die wordt geleid door het antiterrorismebureau van de staatsveiligheidsdienst. Troepen van alle machtsafdelingen uit het hele land zijn hiernaartoe gebracht'', meldde Avakov zondagmorgen op Facebook. Hij raadt inwoners aan om het centrum van de stad te verlaten, binnen te blijven en weg te blijven van de ramen, schrijft persbureau Interfax.

Leuzen

Een verslaggever van persbureau Reuters zag twee militaire helikopters boven een van de bezette hoofdkwartieren vliegen. Direct na Avakovs melding zijn zo'n 12 vrouwen die zich in het politiegebouw bevonden toen dat werd bezet, weer vrijgelaten.

Zo'n 100 burgers, voornamelijke oudere vrouwen, staan voor het kantoor en roepen leuzen zoals ,,Referendum!'' ter ondersteuning van de betogers binnen. De pro-Russische betogers eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen