BUI29 mrt '14 01:45Aangepast op 29 mrt '14 08:33

Eerste homohuwelijken voltrokken in Engeland

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - In Engeland en Wales zijn zaterdag de eerste homostellen getrouwd.

Seconden na het luiden van de kerkklokken om middernacht gaven de eerste koppels elkaar het jawoord.

Peter McGraith en David Cabreza - ouders van twee adoptiekinderen - trouwden in Londen, onmiddellijk nadat de nieuwe wet was ingegaan. ,,We zijn ontzettend blij. Dat het wettelijk onderscheid tussen homo- en heterorelaties is verdwenen betekent een belangrijke sociale voortuitgang'', aldus McGraith.

,,We geloven dat deze wetswijziging hoop zal geven aan homo's en lesbiennes in Nigeria, Oeganda, Rusland, India, waar geen gelijkheid is en waar ze worden gecriminaliseerd om hun geaardheid''.

Cameron

Premier David Cameron reageerde ook opgetogen. ,,Wanneer de liefde tussen mensen wordt belemmerd door de wet, is het de wet die moet veranderen'', zei hij.

,,Een belangrijk weekend voor ons land'', liet Cameron ook weten ,,Het betekent dat we een land zijn dat zijn traditie van respect, tolerantie en gelijkwaardigheid blijft eren''.

Engeland en Wales zijn de eerste twee delen van het Verenigd Koninkrijk waar homoseksuele stellen mogen trouwen. Een wetswijziging in juli vorig jaar maakte dat mogelijk. In Schotland volgt het eerste homohuwelijk later dit jaar, maar Noord-Ierland heeft vooralsnog geen plannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen