BUI12 feb '14 00:57Aangepast op 12 feb '14 17:03

Spanje beperkt wereldwijde rechtsmacht

Auteur: ANP Nieuws

MADRID (ANP) - Spanje legt de mogelijkheden aan banden voor justitie om misdaden gepleegd in het buitenland te vervolgen.

ANP
ANP

Aanklachten wegens vergrijpen als oorlogsmisdaden of genocide mogen alleen nog maar worden behandeld als de zaak enig verband heeft met Spanje. Het parlement in Madrid heeft dinsdagavond laat ingestemd met een voorstel om de mogelijkheden van justitie op dat gebied te beperken.

Door die beslissing moeten zaken waarschijnlijk worden geseponeerd. Zo vaardigde justitie maandag een arrestatiebevel uit tegen ex-president Jiang Zemin van China, omdat hij wordt beschuldigd van genocide en marteling in Tibet.

De 'universele jurisdictie' bracht Spanje soms in politieke problemen. De Spaanse justitie werd bijvoorbeeld wereldberoemd toen zij de Chileens ex-dictator Pinochet in Londen liet vastzetten.

Met de nieuwe wet, die volgens de regering over 2 maanden van kracht wordt, is het alleen mogelijk verdachten aan te klagen die Spaans zijn of buitenlanders die in Spanje verblijven. Of de verdachten moeten Spaanse slachtoffers hebben gemaakt, zoals Pinochet werd verweten. De nieuwe regeling lijkt op de Wet Internationale Misdrijven die in Nederland is aangenomen na de komst van het Internationaal Strafhof (ICC). De oppositie in Spanje beschuldigde de regering ervan ,,onder druk van machtige landen'' te zwichten.

Gerelateerde artikelen