BUI13 nov '14 20:01

'Obama houdt miljoenen illegalen in VS'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama komt komende week met een ambitieus plan dat mogelijk 5 miljoen mensen zonder verblijfsstatus in de VS legaliseert en hun uitzetting voorkomt.

EPA
EPA

Dat melde The New York Times donderdag op gezag van betrokkenen in Washington.

Obama zou de Republikeinse oppositie, die eerder deze maand een cruciale verkiezingsoverwinning behaalde, met zijn legalisering woedend maken. Maar de president wil de oppositie negeren en van bevoegdheden gebruikmaken waarmee hij zich met de praktische uitvoer van het immigratiebeleid bemoeit.

Zo wil hij de immigratiedienst opdracht geven geen illegalen meer uit te zetten die kinderen met een Amerikaans paspoort of een verblijfsvergunning hebben. Deze ouders zouden legaal moeten kunnen werken en niet bang meer hoeven te zijn van hun familie te worden gescheiden. Volgens de New York Times gaat het alleen al bij deze groep om 3,3 mensen miljoen mensen.

Obama zou ook illegalen met andere familiebanden in het land tegen uitzetting willen beschermen. Hij zou de opdracht willen geven deportatie zo veel mogelijk te beperken tot criminelen, mensen die een veiligheidsrisico vormen of illegalen die de grens onlangs zijn overgestoken.

Gerelateerde artikelen