BUI10 feb '14 15:07Aangepast op 10 feb '14 16:12

Europa pruimt Zwitserse migratiestemming niet

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De uitslag van het Zwitserse referendum over immigratie is in zeer slechte aarde gevallen in het buitenland.

EPA
EPA

In Parijs en Berlijn was maandag te horen dat de Zwitsers niet zomaar kunnen wegkomen met het instellen van immigratiequota uit de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht grote problemen door de volksraadpleging. ,,We respecteren het resultaat van dit referendum, maar het is ook zo dat dit aanzienlijke problemen met zich meebrengt'', aldus een woordvoerder van Merkel.

De Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken sprak van een ,,verontrustende stemming, want dit betekent dat Zwitserland zich in zichzelf terugtrekt''. Fabius sprak van ,,slecht nieuws voor Europa en voor de Zwitsers omdat Zwitserland (economisch) gestraft zal worden.''

Afkeurend

Zijn Britse collega William Hague stelde zich terughoudender op, maar zei wel dat nieuwe onderhandelingen tussen Zwitserland en de EU nodig zijn.

Eerder reageerde de Europese Commissie afkeurend op de volksraadpleging. Volgens het dagelijks bestuur van de EU gaat de geplande immigratiebeperking ,,in tegen het principe van het vrije verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland.'' Het Alpenland is geen lidstaat, maar door talrijke verdragen erg nauw verbonden met de EU.

Toch klonk maandag ook enig begrip door. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dat hij het Zwitserse referendum ziet als een signaal voor de Duitse politiek. ,,Dit toont natuurlijk dat in deze geglobaliseerde wereld steeds meer onbehagen is onder mensen over onbeperkte bewegingsvrijheid. Ik denk dat wij dit allen zeer serieus moeten nemen.''

Gerelateerde artikelen