BUI24 apr '14 08:01Aangepast op 24 apr '14 10:47

'Verdrag VS en Japan ook over eilanden'

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - Het veiligheidsverdrag tussen de Verenigde Staten en Japan bevat alle door Japan beheerde gebieden, dus ook de Senkaku-eilanden.

EPA
EPA

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Japan.

Obama voegde er aan toe dat hij geen ,,rode lijn" op het eiland heeft getrokken en benadrukte dat er een vreedzame oplossing moet komen voor het geschil tussen Japan en China over de onbewoonde eilanden. De president onderstreepte dat de regering in Washington de eilanden altijd als onderdeel van Japan heeft beschouwd.

Japan en China bakkeleien al enige tijd over de eilandjes in de Oost-Chinese Zee, die beide landen opeisen. De spanning liep nog eens op toen China in november boven de eilanden een luchtverdedigingszone instelde. Volgens Japan is China een stuk actiever geworden in het luchtruim de afgelopen maanden.

Obama gebruikte de Japanse naam voor de eilanden, die de Chinezen Diaoyu noemen. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking benadrukte in een reactie op Obama's uitlatingen dat de eilanden tot China behoren en dat het ,,zogenoemde'' veiligheidsverdrag tussen Japan en de VS ,,een product van de Koude Oorlog'' is. ,,Ongeacht wat iemand zegt of doet, het kan niets veranderen aan de realiteit dat de Diaoyu-eilanden integraal onderdeel van China zijn. Het verandert evenmin iets aan de vastbeslotenheid van de Chinese regering en bevolking om (onze) soevereiniteit en zeerechten te beschermen'', zei de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen