BUI11 aug '14 16:46Aangepast op 11 aug '14 18:01

Kiev: verlaat Donetsk en Loehansk

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - De autoriteiten in Kiev hebben burgers in Donetsk en Loehansk maandag geadviseerd die steden in Oost-Oekraïne te verlaten.

EPA
EPA

De antiterreuroperatie tegen pro-Russische separatisten wordt opgevoerd. Er is haast bij om te voorkomen dat de rebellen zich hergroeperen en versterkingen uit Rusland krijgen. Volgens de zegsman zijn er humanitaire corridors geopend voor burgers die willen vluchten.

In Donetsk zelf wordt die toezegging met een korreltje zout genomen. Bij het laatste functionerende streekbusstation Joesjni staan lange wachtrijen van gezinnen met kleine kinderen. Naar verluidt moeten kaartjes vele dagen van tevoren worden gekocht. Bij het treinstation wachten mensen op speciale treinen die de regering in Kiev heeft beloofd, maar die niet zijn gekomen. Daarnaast zijn er mensen die niet weten waar naartoe zij moeten vluchten omdat zij niemand kennen buiten Donetsk. Ondanks de risico's kiezen ze er daarom voor in de stad te blijven.

De Nederlandse ambassade in Kiev raadt Nederlanders al langer aan om weg te blijven uit Donetsk en Loehansk en omgeving. Het reisadvies is maandag niet verder aangepast, liet een woordvoerder weten. ,,En als er nog Nederlanders aanwezig zijn die hulp willen krijgen om het gebied te verlaten, dan kunnen zij altijd contact opnemen met de ambassade."

Gerelateerde artikelen