BUI16 okt '14 09:13

Hongkong wil praten met betogers

Auteur: ANP Nieuws

HONGKONG (ANP) - De hoogste bestuurder van Hongkong hoopt komende week te praten met de betogers die al bijna 3 weken demonstreren voor meer democratie.

EPA
EPA

Dat zei Leung Chun-ying donderdag, na dagen van botsingen tussen politie en demonstranten.

Een week geleden gingen besprekingen tussen de regering van Hongkong en studentenleiders niet door, omdat de regering er geen vertrouwen in had dat die iets zouden opleveren. Veel demonstranten zijn studenten.

De politie gebruikte donderdag (lokale tijd) weer pepperspray om de demonstranten te verdrijven. Een dag eerder gebruikten agenten ook al geweld.

Blokkade

De actievoerders hadden een belangrijke weg geblokkeerd bij het regeringsgebouw van Leung Chun-ying, wiens aftreden wordt geëist. Een fotograaf van persbureau Reuters zag hoe een aantal demonstranten slaags was geraakt met een aantal agenten. Die zetten vervolgens pepperspray in.

Woensdag was het flink mis. Toen greep de politie hardhandig in en sloegen agenten zelfs een geboeide betoger in elkaar. Een lokaal tv-station zond de beelden uit, die tot veel verontwaardiging leidden. De politie heeft een onderzoek beloofd naar het incident. Woensdag werden 45 mensen gearresteerd; donderdag waren dat er volgens de BBC twee.

Censuur

Intussen is in China de Engelstalige nieuwswebsite van de BBC sinds woensdag geblokkeerd. Volgens de Britse omroep is het doelbewuste censuur. Andere nieuwswebsites zijn wel gewoon te zien. Hongkong is een voormalige Britse kroonkolonie.

Al bijna 3 weken gaan mensen, onder wie veel studenten, in Hongkong de straat op. Ze willen minder bemoeienis van de Chinese regering en zelf de bestuurder van Hongkong kiezen.

Gerelateerde artikelen