BUI3 apr '14 14:01

Ook Nederlandse militairen op Fort Hood

Auteur: ANP Nieuws

KILLEEN (ANP) - De Amerikaanse legerbasis Fort Hood in de staat Texas, waar woensdagavond vier mensen werden doodgeschoten, is geen onbekend terrein voor Nederlandse militairen.

EPA
EPA

Apache en Chinook-piloten genieten er een deel van hun opleiding en ook is er mogelijkheid voor de luchtmobiele brigades om hun kennis op diverse vlakken bij te spijkeren.

Volgens de site van het ministerie van Defensie zijn er momenteel acht Apache-gevechtshelikopters gestationeerd op Fort Hood. Ook staan er zes Chinook-transporthelikopters voor training van piloten en luchtmobiele eenheden. Nederlandse Apache-vliegers gaan jaarlijks 4 weken naar Texas om hun getraindheid op peil te houden. Ook het Korps Commandotroepen traint er geregeld.

De Texaanse basis is met 880 vierkante kilometer bijna net zo groot is als Oost- en Zuid-Flevoland, en kende eerder al een dodelijke schietpartij. In november 2009 vuurt een moslimofficier kort voor hij naar Irak zou vertrekken om zich heen. Dertien mensen komen om en tientallen raken gewond. De man wordt in 2013 ter dood veroordeeld. Als motief noemt de man dat hij de Taliban tegen Amerikaanse militairen wil beschermen.

Gerelateerde artikelen