BUI13 nov '14 10:32Aangepast op 13 nov '14 15:41

Verkenner staat op komeet, maar onbekend waar

Auteur: ANP Nieuws

DARMSTADT (ANP) - De onbemande Europese verkenner staat op zijn bestemming, de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, maar niet op de plek waar hij is geland.

ANP
ANP

Hij is twee keer gestuiterd en is waarschijnlijk een eind verderop terechtgekomen. Maar het is nog niet precies bekend waar, de lander is nog niet teruggevonden. Dat heeft de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt donderdagmiddag laten weten.

De lander Philae is in orde en stuurt gegevens door. Volgens instrumenten aan boord kwam hij om 16.33 uur Nederlandse tijd voor het eerst neer, zoals gepland en op precies de goede plek. Daarna heeft hij waarschijnlijk een stuit van een kilometer hoog gemaakt. De oorzaak is nog niet duidelijk. Om 18.26 uur zou hij weer zijn geland, en na een korte stuit zou hij om 18.33 uur tot stilstand zijn gekomen.

Bij de landing bleek eerst dat de stuwraket niet werkte. Die had de lander naar het oppervlak van de komeet moeten drukken, om wegzweven te voorkomen. Vervolgens weigerden ook de harpoenen van de lander dienst. Die moesten de verkenner als een soort tentharingen vastslaan op het oppervlak.

Gewicht

Het enige dat de lander nu op de komeet houdt, is zijn gewicht. Op aarde weegt de verkenner bijna 100 kilo, maar op de komeet is nauwelijks zwaartekracht, dus weegt hij daar in feite maar 1 gram. Een verkeerde beweging kan de lander de ruimte in duwen. ,,We zijn daarom heel voorzichtig met het aanzetten van systemen in de lander'', aldus de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Vermoedelijk staat de lander in de schaduw van een rotswand. Daar valt veel minder zonlicht om de batterijen op te laden. ,,De lander krijgt nu ongeveer anderhalf uur zonlicht per dag. We waren uitgegaan van zes tot zeven uur'', zei onderzoeker Koen Geurts. De missieleiding zoekt uit wat dat betekent voor het onderzoek op de komeet. Geurts: ,,Het is helaas niet waar we op hoopten.''

In theorie is het mogelijk om het landingsgestel van de verkenner in te duwen. Dan zou de lander opveren en een nieuwe sprong maken naar een betere plek. ,,Maar dat durven we nooit te doen zonder te weten waar we zijn en wat er dan gebeurt. Ik weet niet of we genoeg tijd hebben om dat uit te zoeken'', aldus landingsleider Stephan Ulamec.

Gerelateerde artikelen