BUI15 mei '14 17:41

'België verliest markante politicus'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - ,,Jean-Luc Dehaene was een politicus die de vaak onoverbrugbare tegenstellingen in de Belgische politiek wist te overbruggen.

Jean-Luc Dehaene. EPA
Jean-Luc Dehaene. EPA

Hij heeft een bepalende rol gespeeld in de totstandkoming van het federale België dat wij vandaag kennen. Tot zijn dood was hij een gerespecteerd lid van de christendemocratische familie in het Europees Parlement waar ook het CDA deel van uitmaakt. Mijn medeleven gaat uit naar zijn vrouw en kinderen'', zegt CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma in een reactie op het overlijden van de Belgische ex-premier Jean-Luc Dehaene.

Oud-premier Wim Kok: ,,Met het overlijden van Jean-Luc Dehaene verliest België een markant politicus die grote bijdragen heeft geleverd aan de Europese integratie en ook aan de nauwe samenwerking in Benelux-verband. Mijn deelneming gaat uit naar zijn vrouw en naar zijn familie en vele vrienden in België en elders."

,,Dehaene was een bevlogen pragmaticus, een premier die in staat bleek met creativiteit en doorzettingsvermogen complexe vraagstukken tot een oplossing te kunnen brengen en tezelfdertijd blijk gaf van de diepe overtuiging dat de burgers van Europa gebaat zijn bij intensieve onderlinge samenwerking. Alleen door krachten te bundelen zouden de landen van Europa voldoende in staat zijn de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden. Zijn bindende kwaliteiten en zijn onvermoeide inzet hebben veel goeds tot stand gebracht, waarvoor wij Jean-Luc Dehaene intens dankbaar mogen zijn'', aldus Kok.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange over haar fractiegenoot: ,,We kennen Dehaene als een hardwerkende en scherpzinnige christendemocraat, met het hart op de juiste plaats. Dehaene was een man die de taal van het volk sprak, als oud-vakbondsman kende hij de zorgen van de mensen. Als politicus heeft hij zich ongelooflijk ingezet voor hen. Hij heeft niet alleen België, maar heel Europa vooruitgeholpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen